Protrack

Glömde bort att berätta om när vi var och besökte Protrack, en organisation som hjälper till att motverka tjuvskytte. Det är ett stort problem här i Sydafrika och många djur jagas enbart på grund utav att människor tror att delar av det djuret har speciella krafter och kan bota sjukdomar. Noshörningshornen är ett vanligt exempel och i de asiatiska länderna så används det rätt så flitigt. Främst för att de tror att det har en läkande förmåga eller som ett afrodisiakum, men också som en status symbol eftersom det är extremt dyrt med noshörningshorn. I vissa länder tror man på att om man maler ner benen från tigrarna så kommer man bli lika starka som dem men eftersom tigrarna börjar ta slut så använder de benen från lejonen istället. Gamarna ska även ha en speciell verkan, eftersom de flyger så högt uppe i luften så är det självklart att de kan prata med gudarna och se in i framtiden och det är ännu mer självklart att om man äter gamarna så kan man göra detsamma…

Som ni hör så är det en hel del nonsens och inget av det där är något som faktiskt fungerar, men att säga till någon som verkligen tror att det fungerar att det inte gör det är som att säga till en kristen person att gud inte finns. Personen kommer inte ta till sig det för fem öre och att ändra någons tro om en sak tar extremt lång tid.

Jag berättade tidigare om att alla djur är inhägnade i olika naturreservat men det är mest för att kunna skydda djuren. Skulle alla gå helt fritt så skulle det inte finnas många kvar av dem. Nu kan man noga kontrollera vem som kommer in och ut genom reservaten med hjälp av grindar och det motverkar också tjuvskytte. All stängsel och taggtrådar gör det svårare för tjuvskyttarna att komma in och det gör också att de känner sig mer avskräckta för att vilja begå brottet.

Det Protrack gör är att de går ut i bushen och letar efter tecken på tjuvskytte. Främst så är det olika typer av snaror som de letar efter som förövaren har satt upp och om de ser spår av tjuvskytte så försöker de spåra människan tills det att de hittar honom.

Under 36 dagar så utbildar sig personerna som ska bli en del av Protrack och under de 36 dagarna så ska de vara i toppform och klara av att vara ute i bushen och leta efter tjuvskyttar. De tre viktigaste egenskaperna var disciplin, förmåga att kunna skjuta och att kunna spåra. De är ute i bushen 16 dagar på raken, är hemma i fyra dagar och sen börjar allt om igen. Något riktigt socialt liv är det ingen fråga om.

Vi fick se alla typer av snaror som finns och så fick vi prova på deras hinderbana som de hade där. De som är med i Protrack ska kunna klara av hinderbanan på under sju minuter, det tog en halvtimme för alla oss att göra den så ni kan förstå hur vältränade de måste vara. Det var en väldigt intressant och lärorik dag och alla i Protrack ska ha en stor eloge för allt de gör! 

 
 
 
Allmänt | |
Upp